lykkepiller og lortebleer
Gode råd,  Mælkebøttebarn

Hjælp til selvhjælp

Jeg møder så mange, der er skeptiske omkring det at gå til psykolog, og derfor prøver jeg at samle mine tanker og gode råd omkring det. Og tanker havde jeg masser af – allerede før min første konsultation. Især tanken om bare at sidde og snakke med en psykolog var noget, jeg fandt utrolig akavet. De første spørgsmål, jeg stillede mig selv var: Hvad skal jeg sige? Hvor skal jeg begynde?

Min første konsultation var helt som forventet. Informativ og blot en præsentation af mig. Jeg gik derfra med en underlig følelse. Jeg har intet problem med at tale med mennesker, men det er dælme underligt at sidde og lukke op foran en fremmed person. Jeg er stadig skeptisk. Det er lidt svært at vende hele verdenssituationen på en times tid, og ærligt, så kunne jeg jo sige hvad som helst, og så ville psykologen fortolke ud fra det. Derfor lovede jeg mig selv, at jeg ville være helt ærlig. En ting er, at det er pisse dyrt, men en anden ting er, at jeg jo virkelig gerne vil have hjælp, så jeg kan få det bedre.

De næste par konsultationer blev mere og mere detaljeret. Halvdelen af gangene er jeg gået derfra fuldstændig upåvirket, og den anden halvdel har jeg virkelig kunne mærke, at der er nogle brikker, der er sat i spil, og det er nok for mig! For det er bedre end ingenting. Om det hjælper mig? Pas! Det er for tidligt at sige. Jeg skal nok regne med, at jeg skal gå til psykolog i et lille års tid. Jeg har i hvert fald ikke tænkt mig at stoppe før, at jeg føler mig redegjort.

Som sagt, så er alle brikkerne ligesom sat i spil, og så skal eftertiden gå med at få dem sat på rette plads.

Det lyder nemt, men det lover jeg dig, at det ikke er.

 

 

De bedste råd, jeg kan give dig, hvis du overvejer eller allerede går til psykolog:

 

VÆR KLAR!

Lad være med at tage til psykolog, hvis ikke du er klar. Klar til at vride vrangen ud på dig selv. Klar på at få hjælp. Det vil være spild af dine tid og penge. Beslut dig for, at det er nu eller aldrig. Alt eller intet.

VÆR ÆRLIG!

Vigtigst af alt. Husk, at psykologen ikke dømmer dig, men faktisk vil forsøge at hjælpe dig. Og det er helt sikkert, at psykologen ikke har en reel chance, hvis du ikke er ærlig.

VÆR ÅBEN!

Beslut dig for, at du vil sige alting højt. Hvis du bliver spurgt, så svar endelig. Gerne detaljeret. Det giver psykologen et større indblik. Lad være at gemme noget, fordi det ikke lige passer ind i samtalen, eller fordi det måske er lidt pinligt.

VÆR REALISTISK!

“Rom blev ikke bygget på en dag.” Det er min hadesætning, for jeg er født utålmodig. Jeg er resultatorienteret, og jeg skal bare have løst mine problemer nu og her. Det har været det sværeste for mig at sluge. Det hele er en proces, og den proces kommer til at tage lang tid for mit vedkommende. Sæt en plan for, hvad du gerne vil have ud af det hele, sig det højt og hør efter, når psykologen fortæller dig, hvad der er realistisk.

GØR DET FOR DIG!

Jeg er 100% sikker på, at der er flere mennesker i mit liv igennem årene, der har ment, at jeg ville have godt af at snakke med en psykolog. Jeg har faktisk prøvet det før, da jeg var 13 år og blev ‘tvunget’ til at tale med en psykolog. Det skal jeg nok komme mere ind på i et andet indlæg. Resultatet af det blev, at jeg løj og fortalte hvad som helst, for jeg var slet ikke klar. Jeg gjorde det ikke for min egen skyld, og det er den helt store forskel på nu og dengang.

SNAK OM DET!

Fortæl gerne familie og venner omkring din situation. Du behøver ikke fortælle hvorfor, men blot fortælle at du går hos en psykolog for at få hjælp. Det, at snakke om det hjælper altså! Sig det nu bare højt! Du behøver ikke lave en blog, som jeg. Så dramatisk behøver det slet ikke være. Få det nu bare sagt!

HUSK TAVSHEDSPLIGTEN!

Alt det, du siger bliver hos psykologen. Du kan sige alt!

 

 

Det var lige de råd, som jeg kunne komme på og finde frem fra min forstyrrede hjerne. Har du spørgsmål eller kommentarer til indlægget? Brug endelig kommentarfeltet!

 

2 Comments

 • Maria Berg

  Kære Malene!

  Jeg har lige opdaget din blog og har nu læst nogle stykker af dine indlæg og de rammer noget i mig.
  Jeg har selv haft en depression for et par år siden og selvom jeg gerne ville sige at jeg var helt ovre den, så kan den stadig vise sit lille ansigt ind i mellem.. I dag kan jeg dog nå at se tegnene inden det udvikler sig til mere!

  Det er rart at se en andens ord og beskrivelse af noget som er så svært og hårdt at gå igennem og lige præcis det at sætte ord på det, synes jeg var og er noget af det sværeste, for ens hoved er bare ét stort tankemylder!

  Jeg ved ikke helt hvad jeg vil med den her kommentar, jeg tror bare jeg vil sige at dine indlæg giver så meget mening og på nuværende tidspunkt hersker der lidt kaos i mit eget liv, så dine indlæg gav mig faktisk en ro!

  Mange gode tanker til dig!
  – Maria

 • Malene

  Hold da op. Tusind tak for din søde besked.

  Det betyder alt i verden for mig at vide, at det kan gøre en forskel for nogen.

  Jeg ønsker dig alt det bedste i verden. Depression er en bitch!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.