Lykkepiller og lortebleer
Hverdag

Er det okay at holde ferie uden børn?

Ja, faktisk skulle jeg have lavet et hyggeindlæg med sjove og nemme ting, som man kunne lave i påskeferien, men jeg kom lidt for sent igang med det. De kære børn, I ved nok. I stedet for tænker jeg at berøre et følsomt emne. Spørgsmålet, jeg vil prøve at besvare (altså fra mit point-of-view) lyder som overskriften afslører: Er det okay at holde ferie uden sine børn?

 

Ross og jeg er meget enige om at weekenderne faktisk er hårdere end hverdagen, fordi vi har to børn hjemme 24/7. Det handler på ingen måder om, at vi ikke elsker dem eller ikke holder af deres selskab, for der er ingen tvivl om, at det er så hyggeligt at holde fri sammen. Det meste af tiden altså. Det handler mere om, at i weekenden er der ikke faste rutiner andet end sengetiderne, som vi holder højt og helligt på. I hverdagen er der en nogenlunde plan for, hvad der skal ske, og vi er sindssygt gode til at hygge i hverdagen. Og så burde vi jo være endnu bedre til at hygge, når det så bliver weekend, ikke?

Nå jo, men vores 2 årige pige står op klokken 6, og pyt skidt med det, for der er jeg alligevel oppe og amme vores 5 måneder gamle baby. Dagen starter altid med, at vi putter inde i sengen allesammen, men det er ikke altid at hyggen varer ved i mere end 2 minutter, for så skal vi lege! Og sådan foregår hele dagen. Leg, leg, leg og leg. Og det er jo skide sjovt at lege. Om det så handler om at lave hule, gå en tur eller tegne kunstværker. Det er slet ikke det, men weekenderne er hårde, fordi der stadig er daglige gøremål. Morgenmad, formiddagsmad, middagsmad, eftermiddagsfrugt, aftensmad, aftensnack, og så alt det, der følger med. Afrydning, rengøring og generel oprydning. Og så skal det jo falde på de helt rigtige tidspunkter for at undgå sure børn. Og fik jeg nævnt de 20 bleskift og amninger, som også lige skal presses ind?

Det er egentlig nok kun, fordi vi prøver for hårdt. Vi går tit i seng med tanken: ‘Fik vi nu leget nok? Var vi for strenge?’. Vi ved, at når Alma er i sin vuggestue, så får hun leget og hun får brugt sit krudt. Hun skal ikke tage hensyn til den lille, irriterende lillesøster. Når det er weekend, så er vi meget tynget af det hensyn, som vi skal vise til hinanden. Altså at lillesøster skal sove på et bestemt tidspunkt, eller at Alma skal have mad på et bestemt tidspunkt, og så skal vi også lige tage højde for, at faren skal spille fodboldkamp de fleste lørdage. Og det er egentlig ikke så slemt, men Alma er så far-syg, og hun har svært ved at sige farvel. Derfor kræver det ekstra kys og kram i minutterne efter, at faren er gået. Og det er ikke altid nemt, når man ammer eller står med en træt, skrigende baby. Men vi klarer den altid. Det skal vi jo!

Nå, men tilbage til spørgsmålet. Er det så okay at holde ferie uden sine børn?

Det korte svar fra mit synspunkt er: JA!

Det mere uddybbende svar er, at jeg synes, at man skal tænke på, hvad man selv finder rigtigt og forkert. Der er ingen tvivl om, at det mest rigtige ville være altid at have børnene hjemme, når man selv har fri. Især fordi det er bevist, at børn også har godt af en pause fra deres travle, og til tider hektiske dag i institutionerne. De har også brug for rolige dage med deres forældre. En klog person sagde engang til mig, at man skal betragte deres dag i institution som en arbejdsdag for en selv. Og hvem trænger ikke ALTID til ferie?

Og hvorfor svarer jeg så ‘JA!’ til spørgsmålet? Det gør jeg, fordi jeg selv kunne finde på det. Ikke fordi, at jeg ikke ønsker at mit barn for lov til at stresse af og heller ikke, fordi jeg ikke vil bruge tid med mit barn. Slet ikke!! Det er mere den faktor, at vi som familie også skal fungere, og når det er sagt, så er det altså ikke ligetil. Det er både fantastisk og pisse svært at have børn. Det er svært at holde liv i parforholdet, når man er presset på søvn og hverdagen går på leverpostejsmadder og lortebleer. Derfor synes jeg faktisk, at man sagtens kan holde ferie uden sine børn og forsvare det.

Vi har før valgt at sige, at nu holder vi en fridag og sender børnene i vuggestue, fordi vi lige har brug for at få set hinanden i øjnene og være andet end forældre. Også selvom det kun drejer sig om få timer, og altid bliver lavet om til at få gjort tusind ting, som man ikke ville kunne nå ellers. Vi har også været afsted i flere dage uden vores børn. Og vi har nydt hver en del af det! Som jeg har nævnt før, så er jeg en kæmpe sucker for tosomhed. Jeg synes også, at det er vigtigt at få lidt afstand og føle savn, så man også kan føle den ubeskrivelige glæde, når man kommer hjem og omfavner sit elskede afkom.

De gange, hvor vi har været afsted i længere tid, der har vi dog brugt børnenes bedsteforældre som børnepassere, og ikke vuggestuen. Min personlige holdning er, at man skal gøre, hvad der føles rigtigt, og i hvert fald sørge for, at ens børn er i selskab med nogen, der kan rumme dem og vigtigst af alt; som de stoler på. 

Kan man ikke pleje sit parforhold, når børnene er hjemme da?

Tjo. Jo. Nej. Det kan man sgu ikke. Vi kan i hvert fald ikke. Hvis vi er heldige i hverdagen, så kan vi lige nå 10 minutter under vores fællesbruser eller endnu bedre, hvis begge børn sover, så kan vi også nå en tur i kanen…. Altså for at sove, vel at mærke..

Nu lyder det sindssygt negativt, og det skal det slet ikke. Jeg elsker vores hverdag. Jeg elsker vores weekender, men det er bare ikke der, vi får plejet parforholdet. Det er børnenes behov først. Altid. Derefter vores behov som individ, og så kommer parforholdet på 3. pladsen på den prioriteringsliste.

Og sådan er det bare. Og det er helt okay! Ligesom at jeg også synes, at det er okay at finde smutvejene til at finde tiden til at pleje hinanden.

Jeg har mødt mange forskellige meninger, og jeg har også læst en del omkring emnet. Og spørgsmålet, der også bliver stillet i forlængelse med alt det her er, om man ikke bare kan vente med voksentiden til hænderne er mere frie og børnene bliver store? Svaret er NEJ! I hvert fald fra min synsvinkel. Det er en offentlig kendt statistik, at næsten halvdelen af alle ægteskaber ender i skilsmisser. Det er på ingen måder børnenes skyld. Det er vores ansvar som forældre at sørge for, at familien fungerer, og det gør den altså ikke, hvis mor og far ikke kan finde ud af at være et team.

 

Kort opsummering:
Jeg går all-in for ferie uden børn, såfremt at børnene har mulighed for at blive passet hos nogen, de stoler på, og så længe, at børnenes behov er inddækket. Jeg tror på, at glade forældre giver glade børn.

Jeg er helt med på, at det her indlæg vil dele vandene, og det er helt okay. Vi er alle forskellige, og vi vælger forskelligt. Jeg er meget interesseret i at høre din personlige holdning, og hvis du tør give den til kende, så brug kommentarfeltet herunder! Jeg håber, at det måske kan starte en sund debat.

Husk på, at det kan godt være, at vi vælger forskelligt, men alle forældre har et mål: At være de bedste, de kan være.

 

God påske derude – og tak, fordi du læste med!

3 Comments

 • Sabrina

  Jeg giver dig fuldstændig ret! Jeg siger også ja til ferie uden børn. Vi har dog ikke benyttet os af det, endnu. Vores pige er kun halvanden år. Til maj skal vi til bryllup uden hende og med overnatning på hotel. Hold nu op, hvor jeg glæder mig. Om jeg kunne få hende passet i mere end én overnatning?! Det punkt er vi ikke nået til, endnu. Men måske! Jeg er i hvert fald ikke afvisende for det. Vi er også et par der har svært ved at finde kæreste tid herhjemme, også selvom vi prøver at planlægge det. Tit ender vi med hellere at vil bruge tiden på os selv, huset eller søvn

 • Michelle

  Her holder vi 3 ugers sommerferie, børnene holder 2 uger. De bliver dog afleveret sent ogh hentet tidligt. Vi er ikke nået dertil, hvor de har sovet ude mere end en nat, men der kommer nok snart en forlænget weekend
  Jeg er enig i man kan holde ferie uden børn, for glade forældre giver netop glade børn

 • Dorte

  Jeg må give dig fuldstændig ret Malene. Det er helt ok at holde fri/ferie uden børn. Efter min mening får man på den måde fornyet energi i parforholdet og som individ til at kunne komme igennem de meget ensformige dage som der er når man har små børn. Vi har flere gange været på forlænget weekend og fået pasning hos bedsteforældre, og det har været fantastisk for parforholdet. Dermed heller ikke sagt at jeg ikke vil holde ferie med mit barn for det er lige så fantastisk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.