Lykkepiller og lortebleer
Hverdag,  Sponsoreret indlæg

Den bedste børnehavestart

Delvist sponsoreret indlæg af Ciha.dk
Alma startede pludseligt i børnehave d. 1/6. Det var lidt fra den ene dag til den anden, og på grund af dette har jeg haft mine bekymringer. Og det viser sig, at det har været fuldstændig spild af kræfter. Alma har haft den bedste børnehavestart!
Med et par enkelte forholdregler og lidt hjælpemidler fik vi på under en uge klædt hende godt på til børnehaven, og det har simpelthen været det bedste skridt for hende. Hun var mere end klar – og nok også meget mere end hendes mor var.

**Før du læser videre skal jeg lige nævne, at jeg ikke har vendt mine følgende gode råd med hverken familierådgiver Lola eller andre fagpersoner. Det her er udelukkende, hvad der har virket for Alma og for os som familie. Og egentlig er det ikke så kompliceret og udspekuleret, men nu er det nævnt.**

 


 

Jeg havde egentlig godt lagt mærke til, at Alma så stor ud, når jeg kom og hentede hende i vuggestuen, men da lederen kom og fortalte, at de havde snakket om at rykke Alma op til børnehaven, så gav det alligevel et sug i hele min krop.

 

“Min lille baby” – “Hun er jo kun 2 år” -“Nå nej, hun fylder jo faktisk 3 år til september” – “Måske hun faktisk ville have godt af at kunne udvikle sit sprog og færdigheder.” – “Men jeg har jo lige født hende!” – “Vil hun nu kunne klare sig?”

 


 

Forbered dit barn

Det er utroligt, hvad børn kan forstå i en alder af 2-3 år. De opfatter meget mere, end man lige tror. Jeg bliver stadig overrasket den dag i dag. Når det er sagt, så kan det godt være svært at italesætte og forklarer, hvad livet nu bringer af overraskelser. Vi vil allesammen gerne gøre det så pædagogisk og hvad der er mest korrekt, men sandheden er bare – i hvert fald herhjemme – at jeg stadig tager mig selv i at sige: SPIS ORDENTLIGT! til min 2 årige datter, der ikke fatter hvad ‘ordentligt’ egentlig betyder. Og det er på trods af, at jeg godt ved, at jeg burde formulere mig anderledes. Vi har vel allesammen hørt Lola’s gode råd til den gode opdragelse i Go’ Morgen Danmark.

Lige med denne situation var det vigtigt for mig at forberede Alma så godt muligt. Vi snakkede meget om det hele. Både det at sige farvel til vuggestuen og om at sige hej til børnehaven. Det supplerede vi med Lotte-bøgerne, som vi nok allesammen har læst som børn. Der findes to varianter, der handler første dag i børnehaven og det, at få nye venner. Jeg fandt mine bøger her. Det fungerede som fin godnatlæsning.

 

Støt dit barn

Ja, den giver sig selv – og hvem gør ikke det af ren instinkt? Støt dit barn hele vejen igennem. Accepter, når det hele virker for vildt og voldsomt og accepter, at dit barn godt kan selv. Når det er sagt, så fandt vi ud af, at vi kunne hjælpe Alma endnu mere, end vi først antog.

Alma har altid snakket meget, men det er svært at formulere sig, når man ikke har det største ordforråd. Og hvem har lige det i en alder af 2 år? Jeg blev anbefalet at kontakte Ciha.dk, der er en webshop og blog, der sætter fokus på udviklingen af børns sprog. Det er selvsamme side, der bliver anbefalet af fagpersoner, hvad enten man har et barn med hørenedsættelse, sproglige udfordringer eller blot ønsker kvalitetslegetøj til almen sprogforståelse.

Jeg fik hurtigt et svar på min forespørgsel om, hvad de mente kunne være relevant for min datter og vores behov. Rikke, der står bag Ciha.dk er simpelthen så sød og imødekommende, og der gik ikke lang tid før, at jeg havde klikket en masse sjove ting hjem. En af de ting var en bog, der hedder Den store snikke-snakke bog, og den er simpelthen guld værd. Det er en bog, der hjælper børnene til et større ordforråd og udover det, så er der også hjælp til forældrene på hver side med ideer til leg, samtale og generelle gode spørgsmål. Der er sider med alt fra dagligdagen, fra tissemænd og tissekoner til besøg hos bedsteforældre, eller noget så ‘simpelt’ som forholdsord. Det bedste ved det hele er, at den kun koster 150 kr. Det behøver altså ikke være dyrt for at være godt.

 

 

Jeg forelskede mig også hurtigt i ‘Bamse-puslespillet‘, som jeg selv elskede at nørkle rundt med som barn. Jeg husker tydeligt, at min læge havde det i venteværelset. Det fede ved lige præcis dét spil er, at du får en helt liste med fra Ciha.dk, hvor de har lavet en oversigt over ting, man kan snakke om. Jeg vil ikke uddybe det nærmere, for det ville være at tage creditten for deres store arbejde. De har dog også lavet en youtube-video for at uddybe sig, og den kan du se lige her. Det er så fedt at få en rettesnor til, hvordan man bedst muligt kan få en god dialog med sit barn. På 2-3 år vel at mærke!

Jeg kunne heller ikke lade være med at tage ‘Færdighedsbjørnen’ med, for jeg synes virkelig, at det var godt tænkt. Det er en sjovt måde at lære sit barn de basale færdigheder. Og jeg siger det bare – Alma tager selv sine sko og jakke på nu. Uden problemer. Det tror jeg på, at Færdighedsbjørnen har været med til at lære hende, selvfølgelig i samspil med pædagoger og hendes søde forældre.

 

 

Gør jer selv en tjeneste. Besøg Ciha.dk. Ikke for min skyld, men for dine børns.

 

Det sidste gode råd, jeg kan give er: Få ro på!

Du er dit barns forbillede, og jeg lover dig, at hvis dit barn kan ænse din frygt og usikkerhed, så er det dét, dit barn tager med sig. Virk rolig, accepter eventuelle udslag, find de gode ting ved skiftet og hold fast i det. Snak om de nye venner, vildere leg, ny legeplads og det bare at blive større.

Alma går og siger: “Mig stor pige.” Og selvom alt i mig har lyst til at tage hende op og vugge hende som en lille baby for hver gang, hun siger det, så fastholder jeg, at hun er en stor pige. For det er hun. Hun kan så meget. Dermed ikke sagt, at hun ikke har brug for mig eller nogen andre, men hun er en stor pige, der gerne vil selv – og selvom jeg ønsker for hende, at hun aldrig falder og slår sig eller oplever psykiske nederlag, så ved jeg, at det er en del af livet.

Jeg ved, at hun er lavet godt og med gode gener.

 


 

Konklusionen er, at Alma har haft den bedste overgang fra vuggestue til børnehave, og det er 100% samspil mellem forældre, pædagoger og hjælpemidlerne. Uden tvivl. Det er så lidt, der skal til engang imellem. Og så skal man også tage i mente, at børn er forskellige. Børn har forskellige behov. Følg din mavefornemmelse, og selvom det måske ikke er helt efter Lola’s bog, så er jeg sikker på, at du gør det godt. 

 

Hvis du har nogen gode råd, som du synes, der skal tilføjes til listen, så send dem endelig afsted! Det er bare med at få bredt det gode budskab. Hvis ikke for ungernes skyld, så i det mindste for os forældre, der sidder med nerverne ude på tøjet.

 

Tak, fordi du læste med!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.